Kitap Yorumları
Ercan Kesal'dan Peri Gazozu'nu okudum. İletişim yayınlarının son dönemki yazarları gibi, içine çekiyor okurken. Yer yer de hüzünlendiriyor. 40 yaşından sonra aktörlük ve senaristliğe başlamış bir adamın, o zamana gelene kadarki hekimlik hayatını, bu sırada başından geçen tarifsiz olayları kendi kaleminden yaşamak çok çok keyifliydi. Mutlaka okuyun.
Şenlikli Bir Cinayet/Gilbert Adair
1930'larda taşradaki bir İngiliz malikanesinde kapalı-kilitli bir odada bir cinayet işlenir. Noel Tatilidir, malikanede bir düzine misafir vardır, maktul tüm misafirlerin yalanları ve sırlarına vakıf bir dedikodu yazarıdır. Kar fırtınası sebebiyle iletişim ve ulaşım kesilmiştir ve o civarda oturan emekli Scotland Yard müfettişinden yardım istenir. Olaylar gelişir...
Anglo-Sakson polisiyesinin tüm klişeleri kullanılıyor romanda; Kapalı oda cinayeti, taşra malikanesi, İngiliz soğukluğu ve mesafeliliği altındaki yalanlar ve sırlar, emekli müfettiş, olaya dahil olan polisiye yazarı ve ille de kütüphaneye toplanan şüpheliler:)
Klasik polisiye eserlerin bir nevi parodisi olan ve polisiyenin altın çağına bir selam olan bu roman hayli sürükleyici ve eğlendiriciydi. Klasik polisiye temalarını sevenler kaçırmasın derim.
@barbaros dostum anlattıklarını okuyunca Agatha'nın On Küçük Zenci adlı kitabı aklıma geldi.Polisiye dalında da ilk 100 arasına girmiş olan bu kitabı da senin vesilen ile mutlaka okunmasını tavsiye edeyim buradan.Ayrıca radyo tiyatrosu olarak da netten de dinleyebilirler nostalji yapmak isteyenler.
@Jivago, bahsettiğim kitap da Roger Ackyord Cinayeti ve sair A.Christie romanlarına göndermelerle dolu diyeyim, ipucu vermeyeyim:)
@barbaros, kitap yorumunuz gibi güzelse okunacaklar listesine hemen alınmalı.
@muhibey, bir şaheser olmasa da hayli keyifli bir kitap. Bilhassa Christie misali klasik polisiye sevenler beğenir diye düşünüyorum. Kitabın tanıtımında da yazdığı şekilde "polisiyenin altın çağına bir övgü"...Evde 50-60 tane Agatha Christie romanım var, vaktiyle yutarcasına okudum, sürekli o anlara döndüm bu kitabı okurken:)
@barbaros, Klasik polisiye bana göre "saf" polisiye demek. Şiddet ve teknoloji içerikli polisiyelerinde iyileri var mutlaka ama klasik polisiyenin tadı bir başka.
@muhibey, aynen katılıyorum:) sir conan doyle, a.christie, chesterton v.s. okumayan polisiye okuyorum demesin:)
Üstadım bende çok vardı ama zamanla hediyedir, hibedir derken dağıttık gitti. Ama pişman değilim, kitaplıkta tozlanacağına, okunduğunu bilmek daha keyifli benim için. Son hediye kampanyasıyla 13 kardeşime kitap hediye edeceğim. Peyderpey göndermeye başladım. Paylaşmak güzel, herkese de tavsiye ederim. Hediye talepleri özelden alınırsa daha iyi olur düşünüyorum. Herkesin huzurunda kitap istemek bazılarımıza uygun gelmeyebilir. Siz ne dersiniz?
İlan etmek olur da, dediğiniz gibi, istemek uygun olmayabilir meydanda:) ben de peyderpey hediye edeceğim bir kısım kitabımı, artsın bu hareketler, ben kütüphanemin zekatı olarak görüyorum hediye ettiğim kitapları...özellikle öğrenci arkadaşları sevindirmek lazım:)
Gerçi bu mevzuların yeri burası değildi ama sizinle yazılı bile sohbet etmek güzel. Teşekkür ve hürmetlerimle.
estağfirullah, bilmukabele:)
en son 3 hafta evvel yazmışım 3 kitap daha okudum bi klasik sonrası kendimi toplama kitabı toni blake-deli dolu bir yaz, çerezlik kıvamında ama güzeldi..
ilk kez denediğim lisa gardner anlatmak için yaşa güzel bir polisiye gerilimdi, sevdim. tess tarzında yazıyor
şuan Tess'imin hasatını okuyorum bitmek üzere yine harika bir gerilim polisiye..
@barbaros: Hocam şimdi ben ne diyeceğim? Polisiye(!) okuyorum ancak dediklerinizi okumuyorum. Birkaç Doyle öyküsü okudum ancak pek sarmadı. Christie henüz hiç okumadım; e-Kitap olarak mevcut. Chesterton'ı hiç bilmem. :D
Doyle'un Sherlock Holmes hikayelerini okumak gerçekten de çok keyifli.Çok orijinal bir karakteri , dönem İngiltere'si atmosferinde okumak çok hoşuma gitmişti.
@thyructus: Holmes hikayelerinin beni sarmama nedeninin yayınevi kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Düzgün bir yayınevi baskısıyla okumak lazım ancak henüz öylesini bulamadım. :)
@Pulstar, tavsiye ederim:)
Temizlikçi/Franz-Olivier Giesbert
Marsilya'da adaletin pençesinden kaçmış suçluları öldüren bir seri katil...Hijyen saplantılı katil kurbanlarını beklerken evlerini siliyor, ovuyor, yıkıyor ve tamamen steril hale getiriyor...Ardında katiyyen iz bırakmıyor...Bilhassa ortasından itibaren renkli ve sürükleyici olan bir roman...Aşk-meşk, erotik ve gastronomik tasvirler misali hayli Fransız detaylar ve Fransız polisiyelerine mahsus hunharca işlenen teatral cinayetler, egzantrik ve renkli karakterler de cabası...Fransız polisiyesi sevenlere öneririm...
ben de dün akşam bitirdim Temizlikçi'yi @barbaros :)
John Milton - Kayip Cennet
Haydari Kampi