Kitap Yorumları
Ben de tekrar Otomatik Piyano diyorum:) 50'lerde yazılmış bir otomatlaşma-mekanikleşme eleştirisi diyebiliriz, lakin fena kitap sayılmasa da 100-150 tl vermeye değmez!
MARVEL 1602
Yazar - Neil Gaiman
Çizer - Andy Kubert
Cizgi roman kulturu cok fazla olan biri degilim, cok fazla sevecegim bir tur olmayacagini dusunuyorum, fakat bu kitap belkide bana yeni bir turun kapilarini acti. Neil Gaiman gercekten cok iyi bir kurgucu, bildigimiz marvel evrenini nasil yapmis etmis 1602 yilina entegre etmis :) icinde neler mi var ? Pek cok karakter var fakat cok fazla spoiler vermek adina x-man'ler ve fantastik dortlu'yu soyleyebilirim. Kurgu gercekten guzel islenmis, tabikide bir kitap degil, bir kitap kadar yogun da degil, zaten okurken bunu beklememek lazim. Cizimler gayet basarili, atmosferi cok iyi yansitmis. Cizgi roman kulturu olmayan birine guvenirmisiniz bilmem ama ben bi karistirin derim :)
@barbaros neil gaiman'ın birkaç kitabını okudum. hayalgücünü, masalsı havasını çok sevdim. yıldız tozu olsun, mezarlık kitabı olsun, coraline olsun, çocukken masallardan aldığım tadı aldım. sıradaki hedefim sandman serisi ama bulması pek zor.
yıldız tozu, hayalgücü bombardımanı gibi ama yer yer akıcılığını kaybediyor. yine de çok sevdim. mezarlık kitabı ve coraline küçüklere olduğu kadar büyüklere de hitap ediyor ve kurgu olarak daha başarılı eserler. tekrar alıp okuyabilirim. su gibi akıp gidiyor.
@spike;teşekkürler:)
Veronica Ölmek İstiyor
Şu an Borges'in Kum Kitabı'nı okuyorum. Öykü seven ve Borges'le tanışmak isteyen herkes bu kitabı mutlaka okumalı.
Kitaba adını veren öyküsü şuradan okunabilir:
http://www.ukitap.com/meydan/oku/2160/
1Q84- Haruki Murakami
Murakami’nin ciddi bir hayranıyım, neredeyse tüm kitaplarını okumuşumdur. Bu kitabı da uzun zaman önce almıştım. Ancak, gerek korkutucu hacmi (1200 küsur sayfalık, gerçek anlamda bir tuğla boyutunda bir kitap), gerek hakkında yapılan acımasız eleştiriler nedeniyle bir kenarda bırakmıştım.
Hoş bir tesadüf eseri geçenlerde okumaya başladım. Yazarın diğer kitapları içerisinde en çok Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu kitabı havasında diyebilirim. Bu, Murakami’nin kendi tarzında en romantik kitabı olmalı. Her zamanki gibi çok sürükleyici, canlı ve büyülü bir kitap; yani uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Aşk, yalnızlık, adalet, farklı gerçeklik boyutları, aksiyon, gerilim, mucizeler... Daha kısa olsaydı diye eleştiriler olmuş ama ben de aksine bitmesine üzüldüm. Okuyacaklar için tadı kaçmasın diye fazla ipucu vermiyorum, ama çoğu akşam kendimi ayı seyreder buluyorum artık :)
Murakami ile ilgili tek şikayetim şu: Murakami okuduktan sonra bir süre başka kitap okumakta zorlanıyorum. İlginçtir, bir arkadaşım da aynı sorunu yaşadığından bahsetti. Umarım yaygın bir durum değildir :)
@shebolee Güzel yorum yazısı olmuş.Ben de Murakami'nin 2 kitabını okudum.1Q84 gözümde büyüyordu.Yorumun sayesinde bana bir göz kırptı diyebilirim.
Yıldızlardan Dönüş- Stanislaw Lem. Uzun uzay yolculuklarının yaşattığı derin yalnızlık ve dünyaya dönüşte yaşanan büyük yabancılaşma duygusunu oldukça iyi yansıtan bir kitap. Dünya zamanıyla 100 yıllık yolculuk ardından dünyaya dönen kahramanımızın yeni dünyayı tasvirlerini okumak yer yer sıkıcı ve anlaması zor olsa da yabancılaşma duygusunu bu bölümlerde daha çok hissediyorsunuz. Bu 100 yıl içinde bilim dünyasının, düşünürlerin uzay yolculuklarının faydasızlığını, boşunalığını bir mantık temelinde dile getirmiş olmalarının astronotumuza yaşattığı hayal kırıklığı bizleri de düşünmeye sevkediyor. Tıbbi bir operasyonla tüm insanların ve çoğu hayvanın şiddet duygularının yok edildiği yeni dünya merak uyandırıyor ancak bu yeni toplumu daha detaylı tanıtmayı tercih etmemiş yazar.
Uzay yolculuğuna gönderilmeden önce astronotların geçtiği üç aşamalı eğitimi anlattığı kısa bölüm çok ürpertici. Yazarın 1960larda e-kitap okuyucuyu, düşme ve çarpmalarda oluşan şoku emip sıfırlayarak ölümleri engelleyen kara kutuyu tasarlamış olması da ilginç. Başlarda sıkıcı gibi gelse de sabırla okunursa bilimkurgu severleri tatmin edecek bir kitap.
@thyructus;teşekkürler,Lem kitaplarına dair tanıtım-yorumların artması dileğiyle:)
bu arada kitap yorumlarınızı kitapyurdu.com a da yazarsanız onaylandıktan sonra puan kazanıyorsunuz ve o puanlarla kitap alabiliyorsunuz bikdiğim kadarıyla.
@thyructus Bu dediğiniz puan kazanma durumu sadece Kitapyurdu'ndan aldığınız kitaplar için geçerli. Oradan almadığınız kitaplara yorum yapsanız da puan vermiyor.
@chuck me. yani önce kitapyurdundan satın almış olmamız gerekiyor öyle mi? ilk zamanlar öyle değildi sistem.
@thyructus Evet ilk zamanlar öyle değildi, çok güzeldi. Sanırım herkes yorum yapıp çok puan kazanınca buna çevirdiler. "Okuyorum-okuyacağım-okudum" seçenekleri 10 puan, yorum 20 puan.
Şeytanı Uyandırma - John VERDON
Olumlu yorumlara sahip olsa da yazarın ilk iki kitabına göre oldukça sıkıcı, yorucu ve polisiyenin gereklerini yerine getirmeyen bir kitaptı.
@Pulstar, polisiye seven biri olarak alıp almamakta tereddüt ettiğim bir kitaptı. Bu yorumundan sonra, almadığım iyi olmuş, dedim :) Teşekkürler.
@Pulstar bence çok da kötü olmayan polisiye severlerin ilgiyle okuyacağını düşündüğüm bir kitap.Akıcı dili ve ilgiyi ayakta tutan sayfaları kitabın bir çırpıda bitmesini sağlıyor.Benim için de Peter Pan Ölmeli diğer iki kitaba göre vasat gelmişti.
@muhibey bence denk gelirse alıp okumanı öneririm.
KİTABI OKUMAYI DÜŞÜNENLER BU MESAJIMI OKUMASIN
@muhibey: Abi senin açtığın bir konu vardı, polisiye edebiyatın kuralları, onu bulamadım. Oradaki kurallara kesinlikle uymuyor. Tıbbi polisiye/gerilim olsa bir nebze tahammül edilir ancak öyle de olmayınca olmuyor. Yaklaşık 550 sayfa boyunca yazar ne okuyucuya ne de dedektif karakterimize ipucu bile vermiyor. Sadece ilk iki kitabın hatrına ve "tamam şimdi bir şeyler olacak" diye diye kitabı bitirdim. :)
@Jivago, @Pulstar Aklından bir Sayı Tut'u okumuştum ve epey beğenmiştim. Peter Pan Ölmeli'yi ise idare eder sınıfına koymuştum. Bu durumda elime geçerse ancak okurum.
Polisiye edebiyatın kuralları isimli konuyu Barbaros açmıştı ama o da piyasada yok ama bir ara bu konuyu okur ve bizi tekrar aydınlatır.
Bahsi geçen S.S.Van Dine'ın "Polisiyenin 20 Altın Kuralı" idi.