Kitap Yorumları
Cam Kule/Robert Silverberg
Hakiki bir bilimkurgu romanıydı. Darko Suvin'in tabiriyle "bilişsel bir yabancılaştırma" olan bilimkurgu bu romanda mevcut! Androidler, android hakları, androidlerin bir din ihdas etmesi, ışınlanmavari seyahatlerin klasik zaman ve mekan algısını parçalaması, insan ve androidin cinsiyet ve tür problemleri derken efendi-köle ve işçi-işveren ve de ırk-cinsiyet meselelerine yadırgatan ve sorgulatan bir bakış açısı!
Geçmiş Günlerimiz - Cristin Terrill
Her zaman ilgimi çekmiş olan, Zaman Yolculuğu konulu bir kitap. Romantik yönü ağır basan, genelde esas kızın duygularına pek çok sayfa ayrılan bir roman olduğundan sıkılarak okuduğumu söyleyebilirim. 16-25 yaş aralığına daha uygun gibi.
Zamansız Dünya - Larry Niven
Bu kitap için tek cümle ile yorum yap deseler "saf bilim kurgu" derim.
Pekte edebi bir özelliği olmayan, kurgu, aksiyon ve ilginç gelecek tasvirleri ile akılda kalan bir kitap.Yazarın yalın, ayrıntılara fazlaca girip okuyucuyu sıkmayan ve esprili bir anlatımı var. Olumsuzluğu 6:45 yayınevine ait olması. Çeviri de yer yer sıkıntılar var yine.
Konusu ise, 1970 yılınca ileri derecede kanser olan Bay Corbell kendini dondurtturur. 2190 yılında başka bir bedende uyanır. Yeni bedeni bir iktidarsız bir suçlunun bedenidir. Bay Corbell 220 yılı sonrasına ve yeni bedenine adapte olmaya çalışıyor derken hikaye alıp başını gidiyor.
Kitap bilim kurgunun pek argümanı bir güzel harmanlanmış. Uzay yolculuğu, kara delikler, zaman yolculuğu, distopya, ütopya, kısaca yok yok.
Bir de yeni baskısını yapsalar.
Muhittin abi; kitabın efsaneleşmesinin bir numaralı sebebi baskısının tükenmesi desene:) Şaka bir kenara ben de merak etmiştim bu kitabı, dediklerinden anladığım bildik bir tema kullanılmış, sence ekstrası nedir bu kitabın?
@barbaros, ekstrası pek yok sadece eğlenceli idi o kadar, öyle derinliği olmayan yüzeysel bir bilim-kurgu kitabı. Filmi çevrilse başrolde kesinlikle bir komedi aktörünü oynatırlar. Yani iki sene boşuna koşmuşuz bu kitabın peşinden. Ama merak işte :)
Sen, ben ve bir kaç üye dışında kimse okuduklarını paylaşmıyor, neden acep?
Çekiniyorlardır abi:) Gençlere "seviyorsanız gidin konuşun bence" demek lazım:)
Bu tarz kitapları bilhassa okuyanlar paylaşsa da bizlerde bir kanaat uyansa...Kitap bulunmuyor, etrafında bir sis perdesi peydah oluyor,affedersiniz, biz de bir halt sanıyoruz, peşinde koşup bir hayli para döküyoruz,okuyunca da pişman oluyoruz! Soruyu bu maksatla sordum.Teşekkürler,senin yorumuna güvenirim,peşinde koşmam bu kitabın:)
Şu Anubis Kapıları'nı okuyan varsa lütfen iki satır yazsın:)
@barbaros, ben okudum, şahsi kanaatim tek kelime ile balon! Tanıtım bülteninde yazdığı gibi acayip şaşırtıcı karakterler ama o kadar. İngilizlere göre bir kitap olsa gerek. Zaman yolculuğu falan diyor ama hikaye. O kadar para verdik, ayıp olmasın diye bitirdiğim bir kitap. Belki başkalrı beğenmiş olabilir, sonuç kendi görüşümü yazıyorum.
Kitabın, ne hikmetse şaşırtıcı bir piyasası var. Nadir'e bugün 200'e koy, yarın bulmazsın.
@barbaros haftasonuna kadar okuyup bir kaç kelam yazarım ancak bilim-kurgu yorumumun ne kadar kıymet-i harbiyesi olur orası tartışılır.Ancak sağlam tavsiyeler aldıysan senin aracılığınla istifade etmiş oluruz bilim-kurgu diyarından.
@muhibey Nadir'de de yok gerçekten.Piyasada bulunmaması kitap arayışındaki merakseverlerin dikkatini çeker.10 tl ye alıp yeni bir zihinsel sabaha günaydın diyecek arkadaşlarımız;200 de verir 300 de.Ancak yattığı geceden daha karanlık bir sabahla karşılaırlar...
Muhittin abi;teşekkkürler:)
Orhan hocam; bekliyoruz yorumlarını:)
Ben bilhassa bu tarz kitapları kastettim,sisleri dağılsa şu kitapların,bir türlü bulunamıyor,gözümüzde büyüyor...Demek ki halen Mülksüzler bir numara:)
Orhan hocam; "yeni bir zihinsel sabaha uyanmak" tabiri cuk oturdu:) Bu bana şunu hatırlattı;Gorki fırıncı çıraklığı yaparken gençliğinde, Tolstoy'un bir hikayesini okumuş ve müthiş etkilenmiş,sayfaları çevirip arkalarına bakmış,büyülü mü bunlar diye:) Mesela Mülksüzler bende böyle bir etki yaratmıştı. Amma bu tarz nadir kitapların büyük kısmı hakikatten "balon" oluyor,bunları paylaşmak lazım.
Anubis Kapıları'nın balonluğuna ben de katılıyorum. Orjinal karakterler olmasına rağmen hikaye tam bir çorba olmuş. Saçmalık derecesinde tekrarlayan kaçmalar yakalanışlar da pes dedirtti.
Ve O Hiçbir Şey Demedi - Heinrich Böll
1950 li yıllarda Köln şehrinde geçen romanımız Nobel ödüllü Heinrich Böll'ün Gül ve Dinamit'ten sonra okuduğum ikinci kitabı.Kitap başlarda sıradan gelse de ilerleyen sayfalar savaşın insan ruhudaki derin yaralarını anlamamaız açısından oldukça etkileyici anlatımlara sahip.Kitabın baş kişileri Fred ve Keate adındaki karı-koca.Her bölüm bir Fred'in bir Keate'in monologlarından oluşuyor.Ancak ne monologlar.Hele buna bir de Behçet Necatigil'in pamuk şekeri gibi ağızda eriyen çevirisi eklenince nefis bir kitap ortaya çıkıyor.Temel düstur savaş ne sanayileri,ne devletleri ne de toplumları parçaladı.Savaş en büyük darbeyi aile müessesine indirdi.Bu darbenin etkisi monologların sıralanması ile içimize işliyor.Rüyama bile girdi bu yaşamadığım savaş dedirten kitaptır.Ancak bunda Giorgio Agamben'in Tanık ve Arşiv kitabı da etkili oldu sanırım.Arka arkaya okunan kitaplar sadece gündüzleri değil geceleri bile peşiniz bırakmıyor...
Kitabın adı nerden geliyor derseniz:İsa çarmıha gerilmiştir Yehuda sayesinde.Üzerine atılan suçların hiçbiri karşısında Sokratesvari bir savunmasızlık içine giren İsa için Böll "ve O hiçbir şey demedi" diyerek Tanrı'nın bu savaş ve olanlar hakkında kayıtsızlık içinde olmasına atıfta bulunuyor.Bir nevi serzeniş diyebiliriz.
Mülksüzler, Cesur Yeni Dünya ve 1984 gerçekten de bilimkurgu tarzında zirvede olan kitaplar bence. Karanlığın Sol Eli de dahil edilebilir , diğerleri kadar sürükleyici olmasa da.
Bu arada Kurtadamın Döngüsü'de kesinlikle o kadar para etmez. Stephen King'e saygım çok ama bu kitabı çok sıradan bence. Okuyorsun ve unutuyorsun cinsinden :)
Uykusuzluk da bu türden bir kitap aslında. Kara Kule serisi ile küçük(ya da bakış açısına göre büyük)bir bağıntısı olması dışında gereksizce uzun ve monoton bir kitap.
Un Lun Dun-China Mieville
Tuhaf kurgular yazarından tuhaf ama çok güzel ve uzun bir masal. Hayranlık uyandırıcı derecede zengin bir hayal gücüyle işlemiş ve "masalın kahramanı" klişesini bir anlamda yıkmış Mieville. İlham aldığını söylediği Neil Gaiman'ın "Yokyer" ini de kitap okuma sırasında önlere aldırdı bana. Çevirmen de çok başarılı bir iş çıkarmış bence. Kitaba özel kurgulanmış harf/kelime oyunlarını gayet güzel Türkçeleştirmiş.
Şu Neil Gaiman fantastik mi yazıyor,bilimkurgu mu,korku-gerilim mi? Bugüne dek okumadım,merak ediyorum. Bu denli kitapları rağbette, bir Allah'ın kulu da iki satır yazmıyor:)
Aynı balonluk "İnsandan Öte" için de geçerli. Verdiğim paraya acıdığım nadir kitaplardan biridir.
Bir de ne olduysa son iki yıl içinde ikinci el kitap piyasası uçtu. Önceleri çok cüzi fiyatlara kitaplar alınabiliyordu. Şimdi bir bakıyorsun 5 TL'ye satılan kitap iki gün sonra 50-60 TL'ye fırlayabiliyor.