Kitap Yorumları
Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar - Rebecca Solnit
Solnit bu kitabında, yakıcı olmayan dürüst bir bakışla bakıyor "kadın"a. Kitap, kadına yönelik şiddete dair, erkek bakışının hakimiyetine dair, içimize sindirip normalleştirdiğimiz erkek egemen yargılara dair bağırmayan, körü körüne eleştirmeyen, sırf soruna odaklı olmayan güzel denemelerden mürekkep.
Okudukça "bilgiçlik taslayan adamlar"dan olduğumu ve bunu doğallıkla kabul ettiğimi gördüm. Utandım, harekete geçtim, değişmeye çabaladım.
Solnit, belki de herhangi bir "kadın hakları savunucusu" yazarın söylediklerini tekrar ediyor, belki de bildiğimizi şeyleri yeniden anlatıyor ama benim peşinde koştuğum şey onun bakışı ve dili. O, kurduğu bağlantılar ve bağırmayı gerektirmeyen dürüstlüğüyle benim has yazarlarımdan olacak. Türkçe'de şimdilik üç kitabı var.
Lütfen herkes okusun. Solnit harika bir yazar. Bu kitap özelinde düşünürsek tüm erkeklerin bu kitabı okumasını isterim, elimde olsa tanıdığım her adamın eline tutuştururum bu kitabı.
http://www.idefix.com/kitap/bana-bilgiclik-taslayan-adamlar-rebecca-solnit/tanim.asp?sid=F6GMHNDKJB0BFF6CUOS5
Muhittin abi ve Bülent hocam; teşekkürler:)
Kathryn Freeman - Do Opposites Attract
Yer yer üzüldüğüm, yer yer güldüğüm ama karakterleri her şeye rağmen sevdiğim, son dönem klişelerinden bir parça farklı, okumaktan zevk aldığım bir kitap :)
Sayın @chuck_me, kitap ve yazarı hakkında normal satış sitelerinde bilgi bulamadım. Sanırım Türkçe basılmış eseri yok henüz.
Okuduğu kitap hakkında, buraya yorumunu yazan arkadaşlara binlerce teşekkürler. Okuduğunuz kitabın içeriğinin sizi nasıl etkilediğini yazdığınız zaman, insan ister istemez merak edip kitabı, tanımıyorsak yazarı da araştırmaya başlıyoruz. Bu forum sebebiyle pek çok yazar ve kitabı tanışma fırsatımız oluyor.
@periyodiknesriyat Bülent üstad, ne güzel anlatmışsın kitabı, sağol.
@muhibey Kitabın çevirmenliğini ben yapıyorum, yakında basılacak :) Son günlerde bu kitaptan başka kitaba bakamıyorum, dedim ben de bunu yazayım o zaman :)
@chuck_me, çok sevindim, aramızda sizin gibi arkadaşlarımız olması bizi gururlandırıyor. Basıldığı zaman duyurusunu yaparsınız artık :) Çevirinizi okumak çok hoş olacaktır. "Ben bu kitabın çevirmenini tanıyorum" diyebileceğim :)
@muhibey Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim :) İnşallah kitap sorunsuzca basılır da burada duyururum :) Meraklısı varsa Laura Kaye - Yasak Sevgili'nin de devamı mutfakta pişiyor diyeyim ;)
Cioran - Çürümenin Kitabı
Kitap uzun bir süredir elimde. Başlık başlık kısa metinlerden oluştuğu, ve her metin için uzun bir süre kafa yormam gerektiğini düşündüğüm için alıp baştan sona okumak yerine yer yer alıp biraz okuyup kafamda demlenmesi yolunu tercih ettim okurken. Aforizmalardan oluşan bir tarzı var. Çeviri enfes.
"Her acının sınırı daha büyük bir acıdır"; "Tanrı yalnızlıktan korktuğu için yaratmıştır dünyayı. Yaratılışın tek açıklaması budur. Yaratıklar olarak varlık nedenimiz Yaratıcı'yı eğlendirmekten başka bir şey değildir. Zavallı soytarılar olarak bu dünyada alkışlarını hiç kimsenin duymadığı bir seyirciyi eğlendirmek için dramlar yaşadığımızı unutuyoruz. Ve Tanrı azizleri yarattıysa eğer -diyalog gerekçeleri olarak- nedeni yalnızlığını hafifletmektir"; "Yaşamı tutkuyla sevenler dışındakilere ölüm hiçbir anlam ifade etmez. Ayrılacağı bir şeyi olmayan biri nasıl ölebilir ki? Ayrılık hem ölümün hem de yaşamın olumsuzlanmasıdır. ölüm korkusunun üstesinden gelmiş biri yaşam karşısında da zafer de kazanmıştır. Çünkü yaşam bu korkunun diğer adından başka bir şey değildir. Sadece zenginler ölümü yaşar; fakirler ise bekler onu. Hiçbir dilenci ölmez, sadece sahip olanlar ölür. Zenginlerin çektiği acı, fakirlerin kuş tüyü yatağıdır. ölüm tüm sarayların korku ve çilesini kendisinde toplamıştır. Lüks içinde ölmek milyon kere ölmek demektir."
@spike, yorum için teşekkürler. Yorumdan anladığıma göre nihilizm kokan bir kitaba benziyor.
@muhibey ben de öyle düşünüyorum. Ayrıca kitabın adı da cuk diye oturmuş.
@spike, aynen :)
@spike okuduğun kitap gerçekten bende de derin izler bırakmıştır.Kitap hakkındaki ayrıntılı yorum yazıma da linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.aktifokur.com/244-curumenin-kitabi-emil-michel-cioran.html
Dr. Gelecek - Philip K. DICK
Dr. Jim Parsons sabah işe giderken isteği dışında zamanda yolculuk yapar ve 25. yüzyıla gider. Onu kimlerin ve neden 25. yüzyıla getirdiğini ilerleyen sayfalarda öğrenirken, gelecek nesillerin bizim gibi yaşamı ön plana çıkarıp kucaklayan değil, adeta ölüm seven bir toplum olduğunu öğreniyoruz. Doktorluk mesleğinin yerini "cenazeciler" almıştır. Hatta Doktorumuz birinin hayatını kurtardığı için hüküm giyer ve sürgün edilir.
Kitapta ayrıca, zamanda seyahat ve paradoksları, soykırım, ırksal bütünlük gibi konulara da bolca değinmektedir.
Çok kolay okunan, çok zor bulunan bir kitap :)
@periyodiknesriyat
Daha önce bu kitabı duymamıştım. Enfes yorumunuzdan sonra araştırdım ve almaya karar verdim. Teşekkürler.:)
Kitabı okuma kararı almanıza çok sevindim Daxene, yorumumu beğenmeniz ise ayrıca mutlu etti.
Son okuduğum kitaba gelirsem:
Ubik - P. K. Dick:
Müthiş bir roman. Dick'in alamet-i farikası olan gerçek ile sanrının birbirine karıştığı enfes bir hikâye.
Kitap öngörücülerin, geçmişi değiştirenlerin, akıl okuyanların ve onları engelleyenlerin şirketler tarafından tutulduğu bir gelecekte geçiyor.
Bu arkaplan önünde böyle bir şirketin başına gelen bir felaket hikayesi sunuluyor. Bu felaketten sonra olanları algılamak okuyucuyu zorlasa da kitabın sonuna geldiğinizde mükafatını alacaksınız.
@periyodiknesriyat; PKD'nin bu romanını okumamıştım, merakım arttı bu yorumunla, teşekkürler:)
Ne demek efendim. P. K. Dick -bazen çok abartılsa da- iyi bir yazar. Bu kitabın, ilginçtir, çevirisi de çok iyi. Kendisi de bir yazar olan Ece Gamze Atıcı muazzam çevirmiş romanı. Tabi ve illa ki her 6.45 okurunun bildiği yazım yanlışlarını umursamamanız gerek. Aslında okura zerre saygısı olmayan 6.45 Yayınları'nın hiçbir kitabını almamak lazım. Ama talih bu ya adamlar bir çok kült yazarı okurla tanıştırdı.
Calia Read - Kördüğüm
Kitabı alırken kesinlikle hiçbir şey beklemiyor, klişelerle ve seksle dolu erotik-genç yetşkin karışımı vasat bir kitap olduğunu düşünüyordum. Seksle dolu orası ayrı ama, o kadar akıcı ve o kadar güzel bir kurguya sahipti ki o sonu suratıma çarptı resmen. Çok çok iyiydi.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü - Ahmet Hamdi Tanpınar
Kitap, Türk insanının yaşadığı doğu ile...
Beylik laflar edeceğim sandınız değil mi? Hayır, ben bu kitabı günümüzde yazılan pek fantastik güzelim bir mizah eseri olarak okudum. Kitabı okurken Marquez tadı mı almadım, Murat Menteş tadı mı almadım, Ayfer Tunç'un "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi" adlı kitabının cümbüşünün tadını mı almadım, mizahi bir distopya sayıp düşüncelere mi dalmadım? Neler neler... Biliyorum saydığım isimlerden daha önce yazıldı bu eser ama tek eski tarafı dili. Dili de değil sözcükleri. Ve bu eskilik de büyük tat verdi bana, onlarca yeni sözcük öğrendim.
Bana kalırsa Büyülü Gerçekçilik 1960'larda Latin Amerika'da serpilirken bizim edebiyatımızda da Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile başladı.
Çok çok geç kaldım bu muhteşem eseri okumakta. Aman siz geç kalmayın!