Kitap Yorumları
@barbaros: Hocam bende e-Kitapları var. Kitap isimleri Hercule Poirot adlı bir karaktere göre sıralanmış, bundan dolayı dedim. Ben de Agatha Christie okumak istiyorum ancak bir sırası var mı merak ettim. Bir de başlangıç için bir kaç kitabını önerir misin yoksa o da fark etmiyor mu?
@Pulstar, Christie'nin başat karakterleri Belçikalı emekli polis müfettişi Hercule Poirot, ihtiyar kız kurusu Miss Marple ve polisiye yazarı Ariadne Oliver'dır...Kitaplar dizisel bir bütünlük taşımıyor, müstakil hikayelerden ibaret...Bilinen ve beğenilen bir kitabı ve de bir kurgu şaheseri olarak Roger Ackyord Cinayeti'yle başla derim:) Akabinde Şark Ekspresinde Cinayet, Nil'de Ölüm, On Küçük Zenci, Briç Masasında Cinayet, v.s...seç, beğen:)
@Pulstar Christie kitaplarında başlıca iki ana karakter var.Birincisi Hercules Poirot ve Miss Marple.Bu iki karakterin olmadığı kitapları da var ancak çoğunluk bu iki karakter çerçevesinde olaylar çözümleniyor.E-Kitapda seri yapılması bu durumdan kaynaklanıyor.Poirot serisi Dedektif Poirot'un çözümlediği olayların olduğu kitaplar.Aralarında bağlantı hiç bir şekilde yok.Herhangi bir sıra gözetmeksizin okuyabilirisn.Benim sıralamam:
1-On Küçük Zenci
2-Roger Ackyrod Cinayeti
3-Acı Kahve
4-Ölüm Meleği
5-16.50 Treni
6-Işıklar Sönünce
@barbaros ve @Jivago: Bilgilendirme için teşekkürler.
Bugünlerde pek kitap okuyasım yok, kime dediysem biraz ara ver dediler. Ben de en azından hafta sonuna kadar ara verdim. Sadece yaklaşık son 100 sayfası kalan e-Kitabımı biraz biraz okuyacağım. Daha sonra umarım rahat bir şekilde okumaya devam edebilirim. :)
@Pulstar senin yaşadığın gibi benim de bazen kitapların bazılarının üst üste boğucu gelmesi veya farklı psikolojik durumlardan sıkıldığım zamanlar oluyor ve bu zamanların en güzel çaresi benim için Agatha Christie oluyor.Kısa,öz,sağlam finaller;kitapla sinema iç içe gibi.
Tarihin Peşinde/John Tosh
Altbaşlığı "Modern Tarih Çalışmasında Hedefler, Yöntemler ve Yeni Doğrultular" olan tarih teroisi ve metodolojisi üzerine bir kitap...Konusu genel itibariyle tarihi araştırmaların maksatları ve yapılış şekilleri denilebilir...
Kitap şu bölümlerden oluşuyor:
- Tarihin Faydaları
- Hammaddeler
- Kaynak Kullanımı
- Ana Temalar: Politika, Biyografi, Düşünceler
- Ana Temalar: Ekonomi, Toplum, Zihniyet
- Tarih Yazıcılığı
- Tarihsel Bilginin Sınırları
- Tarih ve Teori
- Kantitatif Tarih
- Sözlü Tarih
- Sonuç
- Önerilen Kaynaklar
Tarih teorisi ve metodolojisine olan hususi merakımı gidermede faydası olan bir okuma oldu... Bugüne dek bu sahada okuduğum E.H.Carr-Tarih Nedir?, E.Hobsbawm-Tarih Üzerine ve Peter Burke'den Tarih ve Toplumsal Kuram adlı kitaplardan aşağı kalmayan bir çalışma diyebilirim...Ranke, Colingwood, Annales Okulu, pozitivistler, Marksistler, kantitatif-sayısal tarihçiler bahsi geçen mühim isimler ve ekoller...Hayli geniş bir malumata istinaden ve kuşatıcı bir perspektifle yazılmış bir kitap...
Doğu Ekspresinde Cinayet - Agatha Christie
Yazarın ilk okuduğum kitabı. Arkadaşım önermişti sonunda katili tahmin edemeyeceksin diye. Bende katili tahmin etmek için başladım. üç tahminde bulundum ama yanıldım üçünde de. Olay normal seyrinde devam ediyor ama yazar o konu ile kişilerin geçmişini nasıl bulduğunu bize pek söylemiyor. Olaylar hızlı gelişti ve bitti sonunda, pek heyecanlı gelmedi bana. Ama olayın içinde olmanızı sağlıyor.
On Küçük Zenci - Agatha Christie
Christie'nin okuduğum ilk romanı. Kitap oldukça başarılı ve sürükleyici. Hayranları tarafından zaten en güzel Agatha kitaplarından birisi olarak nitelendiriliyor.
Hikaye akışı güzel ve tatmin edici. Cinayetler ise ilk başlarda sürprizlerle dolu olsa da zamanla kimin nasıl öleceğini tahmin ediyorsunuz, ama bu zaten romanın bir parçası, çünkü belirli bir kurguya göre cinayet işleyen bir seri katil anlatıldığından kısa sürede kurgu-olaylar zincirini kafanızda kurup "Şimdi birisi ölecek" demeye başlıyorsunuz (:
Önemli Not: Eğer ingilizceniz iyi ise On Küçük Zenci şiirini buradan ingilizce olarak da okuyun. ( http://www.htl-steyr.ac.at/~morg/privat/misc/tenlittle.html ) Her ne kadar çeviri başarılı olsa da bazı kelime oyunlarının çevirisi mümkün olmamış. Özellikle kitabın sonunda İngilizce şiire bakma ve çeviri sırasında nelerin kaybolduğunu görme ihtiyacı hissettim.
Kitaba ismini de veren şiirle sonlandırayım yazımı:
On küçük zenci yemeğe gitti,
Birinin lokması boğazına tıkandı. Kaldı dokuz,
Dokuz küçük zenci geç yattı,
Sabah Biri uyanamadı, kaldı sekiz,
Sekiz küçük zenci Devon’u gezdi,
Biri geri dönmedi. Kaldı yedi,
Yedi küçük zenci odun kırdı
Biri baltayı kendine vurdu. Kaldı altı,
Altı küçük zenci bal aradı,
Birini arı soktu. Kaldı beş,
Beş küçük zenci mahkemeye gitti,
Biri tutuklandı. Kaldı dört,
Dört küçük zenci yüzmeye gitti,
Birini balık yuttu. Kaldı üç,
Üç küçük zenci ormana gitti,
Birini ayı kaptı. Kaldı iki,
İki küçük zenci güneşte oturdu,
Birini güneş çarptı. Kaldı bir zenci.
Bir küçük zenci yapayalnız kaldı.
Gidip kendini astı. Kimse kalmadı.
Göğü Delen Adam Papalaggi
Eğlence Parkı/Stephen King
Klasik King romanlarındaki hareketliliği ve dehşeti taşımayan, lakin harika bir kitap...Dramatik sahneler ve nostaljik tatlar barındırıyor...Kah gülümseten kah hüzünlendiren bir anlatım...King'in büyük bir dehşet-korku-gerilim yazarından ziyade büyük bir edebiyatçı olduğuna bir delil...
uzun süredir kitap okuyamıyorum ne oldu bana diyordum ki osman aysu odak noktasını okudum gecede 250 sayfa okuttu bu adam seviyorum:)
Dünyaya Orman Denir - Ursula K. Le Guin
Hızlı başladığım ve hızlıca bitirdiğim bir kitap. Çok uzun değil ama insan doğasını çok güzel şekilde anlatmış. Kitabı okurken aklıma hep avatar geldi. Cameron acaba bu kitaptan da fikirleri yürütmüş olamasın. Çok benzettim gerçekten.
@epichan, benim kanaatim; kurtlarla dans bu kitaptan esinlenme, avatar da kurtlarla dans'dan ve dolayısıyla bu kitaptan:)
Körler Ülkesi - H.G. Wells
Konuk Kaplan - P'u Sung-Ling (Babil Kitaplığı)
Çin masallarından güzel bir demet. Çinlilerin "öbür tarafı" nasıl gördükleri hakkında fikir edinmemi sağladı. :)
Sherrilyn Kenyon - Aşk Kölesi
Çok sayın @DenaroForbin, @dover ve yorum yazmayan diğer arkadaşlar, okuduğunuz kitap hakkındaki düşüncelerinizi bir cümlecik bile olsa yazmanız bizim için kısmen de olsa yol gösterici olur. Düşüncelerinizi, yorumlarınızı bizden esirgemeyin.
Teşekkürler.
Açıkçası ben okuduğum kitapları vikitap sitesinde puanladığım için buraya yazmak pek içimden gelmiyor. Oradan takip etmek daha kolay oluyor. Okuduğum kitaplarla ilgili yorum yazma alışkanlığını da edinemedim bir türlü, puanlamayı yeterli görüyorum.
@thyructus, tabii ki burada yazma zorunluluğu yok. Yorumsuz, sadece kitap ve yazar adı yazılacaksa konunun açılışındaki ilk mesajda yazıldığı amaca uygun olmaz diye düşünüyorum. Sadece isim yazılacaksa "şu an ne okuyorum?" başlıklı konuya yazılması daha uygun olur.
Saygılar.
@muhibey'e katılıyorum. Bir-iki cümleyle de olsa okunan kitaplardan bahsedilse faydalı olur bizler açısından...Kitabın türüne, tarzına, temasına vs. yönlerine dair kanaat uyandırır.