Korsan kitap nedir? Kitapların korsan yayın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
bende onu düşündüm satıcıyla görüştüm orjinal baskı dedi
ama kalitesi de belli ediyor kendini :)
arkadaşlar aşağıdaki linklerde resimleri olan A. Clarke-3001: Son Efsane kitaplarının farkı ne, korsan şüphem var ama iç baskı kaliteleri de iyi? Baskı tarihlerine baktım ikisinde de aynı durum var. Neden böyle farklı bir kapak tasarımına sahipler orijinallerse?
http://i.hizliresim.com/vg74a4.jpg
http://i.hizliresim.com/XBp4ND.jpg
http://i.hizliresim.com/8lo15W.jpg
Mavi kenarlı olan ilk baskısı tasarımı. İlerleyen yıllarda İthaki kapak ve (ve bir ihtimal iç sayfa tasarımı) değişikliğine gitti. Beyaz renkli olan ie yeni tasarım kapağı.
Kitapların 2 ya da 4. sayfasındaki baskı yılı ve kaçıncı basım olduğu bilgisine (ve varsa kapak tasrım bilgisine) bakarsanız farklı yıl ve tasarım olduğunu görürsünüz.
Korsan kitap genelde Stephen King ya da Aziz Nesin gibi çok ve garanti satan kitapalra oluyor. O kitabın korsanı basılmamış bile olabilir kanımca (:
doğru o ihtimali düşünmedim, satış kapasitesi düşük olacağı için basmazlar bile :D şimdi bu kitapların künye sayfasında 1. ve 2. basım yazıyor ikisinde de, kafamı karıştıran o benim hangisi 1. baskı, bir tanesi 1. baskı desek neden 2. baskı için not düşülmüş, ikisi de 2. baskı desek neden kapak tasarımları farklı, 2. baskı kitapları basarken ve baskı bitmeden "biz bunun kapak tasarımını baskı bitmeden değiştirelim mi?" demişler...
@booking40 bazı yabancı yayınevlerinden bildiğim kadarıyla baskı numarası (print run) o tasarıma has olabiliyor. Demek ki İthaki de öyle yapmış. ISBN değişikliği de söz konusu olabilir.
Misal bir yayınevi X kitabını 2000'de basıyor ve 3 baskı yapıyor. Sonrasında yayın evi 2005'te kitabı yeni kapakla tekrar basma kararı alıyor. Kapak tasarımı değişince yayınevileri ISBN değişikliğine gidebiliyor. Hal böyle olunca da Baskı numarası (print run) değişiyor ve 2005 baskısı da "1. Baskı" olarak basım hayatına başlıyor.
Benzer şekilde, birkitabın her farklı kapağı 1. basımına sahip olabiliyor. Bunlar online sitelerde X yılı bskısı 1. basım olarak satılıyor. Ancak gerçek ilk baskılar "orjinal kapak 1. baskı" ya da "collectors edition" olarak geçiyor (:
Dediğim gibi sebebi kapak ve olası ISBN değişikliği.
ısbn, kapak tasarımcısı, basım yıl ve ay tarihleri bile aynı, cidden acayip, aynı tarihte farklı kapaklarla kitap basmaları hakkaten ilginç olmuş cidden öyle ise :) o zaman ikisi de 2. basım olsa gerek :) korsan olmama ihtimali bilimkurgu kitabı olduğu için çok yüksek, o beni rahatlatıyor :)
Bilemeyeceğim o kadarımı. Bendeki Fantastik kurgu bazı kitaplara bakıp benzer durum var mı bakmam lazım. (: Ama korsan olacağını asnmıyorum dediğim gibi. İki kapağı da biliyorum, zamanında ikisini de inceliemiştim (:
@FallenAngel ilgilendiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için teşekkürler, iyi akşamlar size :)
Arkadaşlar bu Jean-Christophe Grange kitaplarında arka kapağının yarısında boydan aşağı özel zelatin bir kaplama oluyor bu her kitabında varmı, yoksa olmayanlar korsanmı?
elimde siyah kan var. aldığım arkadaş korsan dedi ama bandrolü söktüğümde kabartı kalıyor ve yazılarıda iyi durumda. bunu nasıl anlayacağım?
bu arada bandrolün üstünde tarih falan göremedim
arakadaşlar örnek ben konyadayım bazı kıtapçılar ellerınde bandrol var bandrolu olmayan kıtapların arkasına yapıstıryorlar sen ıstedıgın kadar korsan desende arkası bandrollu oldugu için bırsey yapamıyorsun tapı bu allah korkusu yoksa bandrolu dahı basıyorlar
datamatrix kodlar var yeni olanlarda. Kodlar, seri no ile uyuşmuyor sahte bandrollerde. Bende var mesela o tür korsan, farkında olmadan bilmeden almıştım o tür korsanları,şimdi o aldığım kitapların sahibi sahafı da şikayetmi etsem ne yapsam bilemedim.
Ben de bandrol işinin güvenli olduğpunu sanıyordum ama burada öğendim ki değilmiş. Bandrol sipariş etmek çok kolaymış ve çok ucuzmuş. Adamlar da bu şekilde bandrol temin edip korsanlara yapıştırıyorlar.
@booking40 eski kitapçının suçu yoktur muhtemelen. Söylediğiniz bandrolü akıllı telefonla okutup kontrol etmek gerekiyor. Eski kitapçılarda ise kitap döngüsü çok hızlı ve te seferde yüzlerce kitap alabiliyorlar. Hal böyle olunca da adamlar kabaca inceleyip korman mı deil mi kaar vermeye çalışıyorlar kitap alırken.
Bandrol var ama hemen soyulmayan bandrollerden
@FallenAngel bir insan o kadar kitap kurdu bir sahaf olupta korsan sattığının farkında olmazmı...BEnce bilmemezlikten geliyor, yüzüne söylemekte ne kadar doğru olur bilemiyorum "korsan kitap satıyorsunuz" diye, kitaplarda ki bandrol orijinal bile değil, bakmak için sadece telefona gerek yok, http://datamatrix.kaywa.com/ buraya bandroldeki serikodu yazarsanız, kod çizimlerine uyup uymadığını anlayabilirsiniz.
orijinal bandrol basılırsa da orada diğer ayırıcı faktörler devreye giriyor, mutlaka bir açığı oluyor, tespit etmek lazım, özellikle sahaflardan kitap almadan önce orijinallerini sıfır satan kitapevlerinden, drdan vs. yerlerden kontrol etmek çok önemli.
arkadaşlar yanlış anlamayın ama doların euronu sahtesı olurda bandrolun sahtesı olmazmı kıtapçılar bıle farkedemıyor gercekten
@booking40 http://www.telifhaklari.gov.tr/ana/sayfa.asp?id=410 adresinden zamanında okumuştum bayağı.
İlçe tanıtım bkitapçıkları için bile bandrol alacaksınız diyor bakanlık. Dolayısıyla da basit bir tanıtım kitapçığı hazırlayıp başvurulursa bandrol alırsınız. Tanesi 0,022 TL yani 2 Kuruş.
FAzla bandroller bakanlık gözetiminde yada noter huzurunda imha edilmelidir diyor. Yani baakanlık o bandrolü başka eserde kullanamazsın diyor. Adam el kitapçığı için 10.000 bandrol alır. 220 TL para tutuyor sonuçta. Bunları da korsan bastığı kitaplara yapıştırır. Bakanlığa da el kitapçığı bastım 10.000 tane dağıttım sokakta der. Çünkü ücetsiz el kitapçıkları için bile bandrol zorunluluğu koyuyor bakanlık.
Sizin bahsettiğiniz eski kitapçıyı bilmiyorum ,ancak benim burada gittiğim bazı eski kitapçıların günde 300-500 kitap aldığı oluyor. bir bandrol kontrolü 30 saniye sürecek olsa adam 4-5 saatini o işe gömmek zorunda kalıyor.
Açığı vardır abii ki, ancak adam o süreyi o işe harcamak istemiyordur ya da üşeniyordur orasını bilemem ancak süreç olarak uzun bir iş olduğu kesin.
Benim tanıdığım eski kitapçılar kitabın durumuna bakıp karar veriyoruz diyorlar.
Dolayısıyla da kişisel kontrol konusunda haklısınız. Almadan önce iyice incelemek gerekiyor.
ben bu sahafın tedarikcisinin merak ediyorum ayrıca cidden bilmemezlikten geldiğini düşünüyorum çünkü dükkan korsan kitap kaynıyor, güncel kitap satmazsa alan kimse olmaz zaten ve kazanamazda. Dükkan kapasitesi güncel kitaplar üzerine ama çok çok azının orijinal olduğunu düşünüyorum, fiyattan belli oluyor herşey zaten, sıfır gibi kitap olup bu kadar ucuz olması abes bir durum.