Korsan kitap nedir? Kitapların korsan yayın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
@mrtylmz yeni karekodlu bandrollerde de bötle olduğuna emin misiniz?
https://www.yayfed.org/website/content/212 buradan altta pdf indirip baktım 7000 basım kitap kargo ile 160 tl tutuyor
@FallenAngel
Evet bu şekilde, bizzat kendim yapıyorum bu işlemleri.
@mrtylmz ya orijinal bandrol basımında bandrol çıkması zor oluyor ve kalıntı kalıyor değil mi?
Evet. Ama şöyle bir şey var, korsan kitaplarda kullanılan bandrollerinde bir çoğu orjinal :)
@mrtylmz Şimdi birşey söyleyecem olmayacak, ne yapacağımızı şaşırdık durumunun argo ekine düştük resmen, biz neye inanacaz ki o zaman? Yayınevleri de korsanlığa açık değilmi? Vardır değilmi öyle işleri? Bende şuan bandrol bakımından kitaplar iki grupta bandrolü çabuk çıkan ve çabuk çıkmayıp, kalıntı bırakan sert olan. Bu ikisi de o zaman korsan durumunda olabilir. Yayınevlerinin fazla bandrol sipariş etmesi de korsanlığa giriyor herhalde?
Şu an cep telefonundan yazıyorum, yarın detaylı olarak durumu anlatırım.
Bnadrolün gerçek olması kitabın kesin orijinal olduğunu göstermiyor maalesef. En iyisi kitapçıdan o kitabı bulup karşılaştırmak; o zaman kapak, baskı kalitesi, kaplaması kabartması vs. anlaşılıyor genelde.
Daha önce yazıldı mı bilmiyorum ama ben de kendi tecrübelerime göre yazayım istedim.
Can Yayınları'nın kitapları çok yumuşaktır. Sayfaları kontrol ederken akıp gidiyorsa orijinaldir, kapağı da keza yumuşak oluyor. Özel baskı değilse dediğim gibi oluyor kitapları.
İlla bandrol arkada olacak diye birşey yok. Normalde estetik açıdan orda olması gerek. Ama işi kolaya getirmeye çalışınca bandrol nereye denk gelirse oraya basıyorlar. İletişim'den Nabokov'un Lolita'sını sipariş etmiştim ve kitap bana ulaştığında gördüm ki bandrolü adamın isminin üzerine basmışlar.
Bi de her kitabın korsanı olmaz. Talebe göre basıyorlar. Yani aldığınız kitap yeraltı edebiyatı veya bestseller değilse korsan olmaz genelde. Şöyle örnek vereyim, Sartre'ın Varlık ve Hiçlik'inin korsanının basılma ihtimali yok(basıldıysa da harbi iyi cesaret). Çünkü kitap hem 700 sayfa hem de ebat olarak büyük. Adamlar satamazsa her türlü zarar onlara. Hatta sattı mı da en aşağı 15 liraya satması gerekir ki, korsan kitapçıdan 15 liraya kitap alacaksanız üstüne 10 lira daha koyun onun yerine kaliteli orjinal kitap alın(örnek: Mülksüzler, fiyatı 25 lira filan). Korsan kitapçıya 5 liradan fazla para vermeyin. Alacaksanız da Can'ın İletişim'in korsanlarını değil Epsilon'un Pegasus'un filan alın. Can ve İletişim cidden çalışan yayınevleri onların emeği daha değerli.
Şimdi hatırladığım kadarıyla yayınevlerinin genelde basım tarzını söyliyim: Ayrıntı'nın kapağı serttir diğerlerine göre. Sayfaları normal kalınlıktadır. Can'ın kapağı da sayfaları da yumuşacıktır. İletişim'in de Can gibi kapağı ve sayfaları yumuşaktır. Siren'in kapağı yumuşak sayfaları normal, Metis'in kapağı sert içi normal-yumuşak değişebiliyor. YKY ve İş Bankası da sıradan düz kitap özelliğinde basıyor kendilerine has birşeyleri yok. Kabalcı ve Oğlak'ın zaten korsanları çıkmaz :))
Ama bu yukarıda bahsettiğim hepsi adamlar işini çok iyi yapmışsa son bakmanız gereken yer. Yani bandrolü, sayfa düzeni(yamukluklar, siyah matbaa lekesi, sayfalar kesilirkenki oluşan yırtıklar hani şu gazetelerin köşesinde delikler var ya ondan), kapak tasarımı(ya çok parlak basarlar ya da çok kuru ve soluk basarlar) filan bunlar iyi yapılmışsa bakarsınız da, zaten bunlar bu kadar iyi yapılmışsa tebrik etmek lazım, zira orijinalinden tek farkı telif hakkının olmaması :)) Ben bi keresinde Saramago'nun Körlük'ünü almıştım, adamlar o kadar güzel basmış ki, Ankara'daki Dost'taki çalışanla beraber 10 dakika inceledikten sonra korsan olduğunu kavraya bildik(kapak tuhaf kokuyordu).
Umarım bilgilendirici nitelikte olmuştur :))
@clockworkalex teşekkürler :) Bu arada @spike bandrol çıkarma yöntemi yararlı yalnız istisna olan orijinal kitaplar var.
Arkadaşlar konuyla alakalı olarak tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Öncelikle şunu belirteyim korsan kitabı baskı kalitesinden pek ayırt edemeyiz. Baskısı çok iyi olanlarda var çok kötü olanlarda var. Aynı şey orijinal kitaplar içinde geçerli, çok kötü baskısı olan orijinal kitaplar var.
Size öncelikle süreci anlatayım; Bandrol almaya gitmeden önce ISBN talebinde (ilk basımda ve herhangi bir değişiklikte) bulunulur, sonrasında ise yayfedin web sitesinden bandrol başvurusu yapılır. Başvuru ardından rutin evrakların haricinde yazar sözleşmesi (kitap yabancı kitap ise sözleşme ve çevirmen sözleşmesi) ve bandrol ödemesini yaptığımıza dair dekont ile yayfed şubesine gidip bandrol işlemlerini tamamlarız.
Gelelim korsancıların bandrol alma hikayesine... Uyduruk bir yayınevi üzerinden koruma dışı (telifsiz kitaplar) eserler için uydurma bir çevirmen sözleşmesiyle binlerce bandrol alınır ve kitaplara yapıştırılır. Size sadece şu kadarını söyleyeyim, tek bir kitabımızı 13 yayınevi korsan olarak bastı ve bu kitabın tüm hakları bizde olmasına rağmen adamlar gidip yayfedden bandrollerini takır takır almışlar. Kitabımızı koruma dışı eser olarak gösterip, çevirmen sözleşmesi ile işi bitirmişler. Yayfedde bu işlemleri yapan kişiler işlemlerini düzgün yapmış olsalar kimse bu bandrolleri alamazdı.
Gelelim orijinal kitaplardaki basım ve bandrol tarihi uyumsuzluğuna. Diyelim ki ben Z isimli yazarın kitabını baskıya hazırlıyorum, 2015 yılında kitap basılacak ve muhtemelen ilerlerleye zamanlarda 2. ve 3. baskısı yapılacak. Gidiyorum 5000 bandrol alıyorum, 2000 tane 2015'de kullanıyorum, 1500 tane 2016'da, 1500 tane 2017'de. Bu uygulama aslında yasak diye biliyorum ama bir çok yayınevi, aslında tamamına yakını bu şekilde yapıyor. Bazı yayınevleride ilk 3 baskıyı aynı anda yapıp sırayla piyasaya sürüyor.
Birde bandrollerin farklı kitaplara yapıştırılma olayı var. Mesela gittim 2000 adet bandrol aldım, ama kitabın baskısı iptal oldu, almış olduğum bandrolü gerekli işlemleri tamamladıktan sonra (belli bir süre içerisinde) farklı bir kitapta kullanabilirim.
Korsan baskı yapan yayınevleri sorulmuş. Evet, korsan kitap basan yayınevleri var, hem de çok. Yabancı bir kitap için bandrol alınır ajansa veya telif sahibine haber verilmez ve kitap bu şekilde (son baskıyla birebir aynı olarak) basılır, bu korsandır. Sözleşme üzerinde oynama yapılıp bandrol alınır bu da bir nevi korsandır. Veya satılan bir kitabın ajansına yazarına ulaşılamaz, gidilip telif dışı bir kitap için bandrol alınır ve kitap yeniden (son baskıyla birebir aynı olarak) basılır.
Burada her şey denetim eksikliğinden kaynaklanıyor. Yayfed bandrolü verdikten 15 gün sonra gidip kitabı kontrol edecek, kitap sayılacak, onaylanacak ve öyle piyasaya sürülecek. Bunun tek çözümü budur...
Yazım ve imla hatalarım için özür dilerim. Soru sormaktan çekinmeyiniz :)
@mrtylmz bilgilendirme için çok teşekkürler :)
"Gelelim orijinal kitaplardaki basım ve bandrol tarihi uyumsuzluğuna. Diyelim ki ben Z isimli yazarın kitabını baskıya hazırlıyorum, 2015 yılında kitap basılacak ve muhtemelen ilerlerleye zamanlarda 2. ve 3. baskısı yapılacak. Gidiyorum 5000 bandrol alıyorum, 2000 tane 2015'de kullanıyorum, 1500 tane 2016'da, 1500 tane 2017'de. Bu uygulama aslında yasak diye biliyorum ama bir çok yayınevi, aslında tamamına yakını bu şekilde yapıyor. Bazı yayınevleride ilk 3 baskıyı aynı anda yapıp sırayla piyasaya sürüyor. "
Buna istinaden bugün iletişim yayınevini aradığımda(tabii bir kitabın korsan olup olmadığını bandroldeki nodan sorgulamak için aramıştım, mail adresimi verdim bilgilendirme yapacaklar) böyle bir şeyin olmadığını bayan sekreter bana söyledi yılı yılına dedi, belki haberi yok belki de söylemiyor çünkü elimde orijinal olduğuna inandığım 2010 basımlı ve 2007 bandrol tarihli onunda bandrol nosunu verdiğim "Puslu Kıtalar Atlası" adlı kitap kitap var.
Kitap kontrolünde yayıevlerinin ekstrem şeyleri yapması gerekebilir, misal elimde ihsan oktay anar' ın iki tür kitapları var, ikisinde bunlardan orijinal dediğimde kapak renginde kitap başında ve sonunda tek renk sayfalar var, diğer ikisinde ise dümdüz bir kitap gibi.
En önemli sorun bu ülkede denetim zaten, bu ülkede azıcık hak gözetip yine birbirimizle içli dışlı olamazmıyız sanki. Kötü örneklerini en üst makamlarda bile görüyoruz zati...
@booking40 Onu görüştüğünüz kişi biliyordur ama yayıncılar bunu paylaşmaz kimseyle. Muhtemelen geçmiş evraklardaki bandrol numaralarına bakıp size dönüş yapacaklardır. Muhtemelen bandrolü toptan almışlardır.
@booking40: İhsan Oktay Anar kitaplarının bildiğim kadarıyla son 2 kitabı (Yedinci Gün ve Galiz Kahraman) hariç ilk 5 kitabının iki farklı kapağı vardır. Daha sonra tek tip kapağa geçilmiştir ve yine bildiğim kadarıyla baştaki ve sondaki renkli sayfalar bu son haliyle eklenmiştir.
ben son baskıların korsan karşılaştırması için dedim; elimde mevcutlar, diğerlerini de biliyorum tabii, ekstra açıklama gerekirdi doğru diyorsunuz :)
merhabalar; bandrolün üzerinde türkiye haritası onun üzerindede 'kitap' yazısı var.
bu tarz kitaplar korsan mı oluyor orijinal mı? bilginiz var mı?
birde kitap logosu üzerine kitap yazısı olanlar var. Gerçi orijinal bandrol alınıp korsan kitaba bile basılıyormuş ama bir genelleme yapmaya çalışalım.
datamatrix kitap kodları için bandroldeki seri noyu girerek kontrol edebilirsiniz örnek THE4395834AGS, TGS567834563SKK vs. http://datamatrix.kaywa.com/
Bu da bazı QR Code kitaplar için gerçi benim elime geçen kitaplar hep Data Matrix kod olanlar olmuştur.
https://www.the-qrcode-generator.com/
Arkadaşlar elimde 99 basımlı bir kitap var
Kitap ismi ve yazar ismi falan kabartmalı baya iyi bir kalitede ama bandrol yok üzerinde :(
bandrol kanunu yeni çıkmıştı o zaman, merak etmeyiniz orijinaldir, baskı kalitesinde sorun yoksa problem yoktur herhalde. Bandrollü olup korsan olabilecek kitaplar var :)