Korsan kitap nedir? Kitapların korsan yayın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kendimce şöyle bir deneme yaptım. Aşağıdaki kitapların karekodunu telefondaki program ile okuttum.
Türk Mitolojisi 1 hemen tespit etti
Mitolojiye giriş bulamadı
Mukaddime 2cilt bulamadı
Bulamadı olanların karakodunu okuyor fakat internette eşleşen bir şey bulamıyor. Kendim ellede yazdım amazon ve diğer kitap sitelerine google yazdım eşleşen bir veri çıkmadı. Bu kitapların arkasındaki karekodların hangi kitaba ait olduğu ile ilgili bilgiyi acaba nereden bulabiliriz.
@epichan: Hocam hangi uygulamayı kullandın? Ben 3 tane uygulama indirdim. 2 kitapta da denedim, karekodları okuyor, Web'de ara deyince, "Üzgünüz, istenen uygulama başlatılamadı. Barkod içerikleri geçersiz olabilir." diyor. Her 2 kitabın da orijinal olduğuna eminim; birini D&R'dan, diğerini de spike arkadaşımızdan almıştım.
@Pulstar
Neoreader uygulaması ile okuttum. Bende kitapların orjinal olduğuna eminin. Barkod okutunca direk çıkıyor kitap. Bizim bu karekodlarda ki kodların nereden manasını bulabiliriz onu öğrenmemiz gerek.
Alıntıladığım, bir kitabın korsan olup olmadığını belirleyen yöntemin geçerliliği var mı?
Gerçekten korsan kitap olup olmadığını, kitaba su damlatarak anlayabilir miyiz?
"Korsan kitabı anlamanın bir kaç yolu vardır. Öncelikle belirtmeliyiz ki, iyi bir kitap okuyucusuysanız korsan kitabı anlamanız çok daha kolay olacaktır. Kitabın kapağına biraz su damlatın ve bir dakika bekleyin eğer kapak ıslanırsa, kitapta selefon yok demektir. Çünkü selefon orijinal kitaplarda koruyucu madde olarak kullanılıyor ve kapaklar kâğıt gibi ıslanmıyor. Elinizdeki kitap kâğıt gibi ıslanıyorsa, kitap korsandır. Orijinal kitaplarda, her kitabın cildinde mutlaka Selefon kullanılır, bu korsan kitaplarda yoktur. Laklı olan kitaplarda yine orijinallerinde Lak kullanılır ve korsan kitaplarda lak kullanmazlar.
Korsan Kitabı, orijinal kitabın yayınlanmasını sağlayan yayınevini arayarak kitabın arkasındaki bandrol numarasını sorgulatın."
Yok daha neler :)
QR Code (kare kod) hakkında;
QR code, belirli bir metni yada websitesi adrsini noktalarla kodlayan bir sistemdir. QR Code olştururken istediğiniz bir metni kullanabilirsiniz.
Kitaplar için genelde ISBN 10 ya da ISBN 13 kodu kullanılıyor, ancak Türkiye'deki yayınevleri/online satış mağazaları QR Code ile kitap arama özelliğini kulanmadığı için aramanız sonucunda bir şey bulunamıyor. Ben Son iryaki'nin ISBN 13 numarasını google'da arattım ve Robinson Crusoe'da buldu, onun haricinde Abebooks gibi yabancı sitelerde buldu kitabı.
Nadirn de yayınevinin hazırladığı kitabın tanıtım safası adresine gider, ama bunu yapan çok az yayınevi var ve bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok böyle bir yayınevi.
Google'a Qr Code Generator yazarak çıkan websitelerinden ISBN kulalnarak QR Code oluşturabilir ve kitaptakiyle karşılaştırabilirsiniz.
Aslında Goodreads'in karekod okutarak sisteme ekleme programı var. Eğer zaten okur ve orada bulursa iki manaya gelir. Ya adamların sisteminde bizim kitaplar yoktur yada kitap sahtedir.
Ama bu işi bilsek biraz tüm kodları bir yerde toplayacak bir veri tabanı oluşturulsa ve bu akıllı telefonlara bir programla ulaşılmasını sağlasa bence faydalı olur.
@epichan goodreads'tki Türkçe kitaplarının önemli bir kısmı hatalı kare kod ile kaydedilmiş. Bir ara Goodreads'e kitapları kaydetmek için o yolu denemiştim ancak sonunda vaz geçemk zorunda kaldım çünkü kitaplarımın yarısından fazlasını bulamamıştım karekod taratarak...
Bu büyük kitap sitelerinin akıllarına getirmek lazım bu sistemi kitapyurduna söylesek yapar mı şüpheliyim ama bir tanesi yapsa güzel olur.
goodreads'e biz kaydediyoruz kitapları. haliyle özenli yapıldığı şüpheli.
@epichan bence konuyu dağıtmayalım (: ISBN mevzusu başlı başına bir tartışma konusu olur.
sahte karekod bandroller oldukça kalın duruyor ve sökünce tek parça, olduğu gibi geliyor. orijinal bandrol asla tek parça sökülmez, parçalı desenli olarak bir kısmı kitapta kalır.
Sürekli bandrol mü sökeceğiz bunun için
en garantili yöntemlerden biri bu. başka yöntemler de vardır elbette.
Karekod bandrol çoğu kitapta yok bildiğim kadarıyla. Sanırım hologram bandrolle karekod bandrolü karıştırdı @spike?
şunu demek istedim: http://www.merakname.com/depo/bandrol.jpg
yeni basılan tüm kitaplar bunu kullanıyor artık
Anladım, ben bunlardan hiç görmemişti (: Doğrusu yeni baskı kitap almıyorum bir süredir.
Bende bunlardan bahsediyordum. Karekod barkodu okutunca daha önce yazdığım gibi bazı kitapları buldu bazılarını bulamadı.
@spike resimdeki bandroller sahte bandrol değilmi bütün korsanlarda bu türler yokmu, şahsen ben yeni basılan kitaplarda aldım onlarda ayrı bir işaret var. bunlar gibi değil.
@booking40 o bandroller karekod diye geçiyor yeni tüm orijinal kitaplar bunu kullanıyor. bendeki orijinaller hep bundan. ancak elbette korsancılar bunu da taklit etmeye başlamış.