Yüksek Stratejiden Etki Odaklı Harekata Geleceği Yönetmek
- Yazar
- Erol Mütercimler
- Editör
- Rana Gürtuna
- Yayınevi
- Alfa Basım Yayım Dağıtım
- Dil
- Türkçe
- Sayfa s.
- 768
Geleceği kim bilmek istemez ki? Her ne kadar falcılardan medet umsak da bunun mümkün olmadığının hepimiz farkındayız aslında. Oysa ki yarın ne olacağını öğrenmeye çalışmak yerine geleceği yaratmak ve onu yönetmek gücüne sahibiz. Bu nasıl olacak? Çok basit. Matematik aklımızı kullanacağız. Matematik akıl, yarını önümüze alıp bugün yapma yeteneğidir. Son günlerin moda sözcüğü olan stratejiyi çok yalın olarak tanımlamak gerekirse 'olanaklarla koşulları örtüştürme sanatı'dır. Demek ki geleceği yönetmek için ilk olarak yaratıcı olmak gerekiyor.
Peki niye Türk insanı bu yaratıcılığını ortaya koyamıyor? Çünkü daha çocukluğunda oynadığı oyuncaklar onun düş gücünü harekete geçirecek nesneler olmuyor. Bugünün karar alıcılarının çocukluklarında seyrettiği Hacivat ve Karagöz, arkasındaki bir sopayla oynatılan tek boyutlu kuklalar. Batı'da ise kuklalar beş parmaktaki iplerle oynatılır. Batı'da kuklacıları yönlendirenlere 'strateji' denirken, bizde adı 'düzenbaz' oluyor.
Strateji deyince ilk akla gelen savaşlardır. Oysa strateji hayatın ta kendisidir. Cebimizdeki parayı kullanmaktan aşka kadar yaşamın her alanı bir strateji uzmanlığı gerektirir. Stratejide şansın, hilenin, kumarın, umudun yeri yoktur. Eğer stratejiniz yanlışsa taktik doğrularla zafere ulaşamazsınız. Bu nedenle stratejik düşünme, stratejik öngörü esas unsurlar olarak karşımızda durmaktadır. Geleceği yönetmek demek, liderlik ve gücü, krizi, riski yönetmek demektir. En ürkütücü olanı da yeni savaşların bilgi savaşları olmasıdır. Türkiye gibi ülkeler bu yeni savaş türüyle nasıl başa çıkacak? Artık yeni yüzyıl internetin damgasını vurduğu bir yüzyıldır. e-ekonomi, e-ticaret, e-devlet, e-imza, e-noter gibi yepyeni kavramlarla karşı karşıyayız.
20. yüzyıldan alıştığımız Yüksek Strateji değişmiş, Etki Odaklı Harekâta geçilmiştir. Türkiye'de henüz konuşulmayan bu konu ilk kez bu kitapta tartışmaya açılıyor. Bu kitap, ilk kez bizlere kendi geleceğimizi yönetmenin yöntemlerini bizim dilimizde sunuyor. Belirlenmiş vizyonu gerçekleştirmenin aslında çok kolay olduğunu, bunun da yine akılla olanaklı kılınacağını gözler önüne seriyor. Yeter ki baktığımızı görebilelim. Dünyanın yuvarlak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu kitabı okuduktan sonra dünyanın düz olduğunu göreceksiniz.
(Arka Kapak)