Yeditepe Yayınları Set 1 (9 Kitap Takım - Osmanlı İmparatorluğu Tarihi Hediyeli)

Yazar
Mehmed Ali Ayni, Mithat Aydın, Mümin Yıldıztaş, Nurdan İpek, Vahdettin Engin
Yayınevi
Kampanya Setleri
Dil
Türkçe
Sayfa s.
2413

İstanbullu Gayrimüslimler
Bu kitapta, 16. ve 17. yüzyıllarda İstanbul nüfusu içinde önemli bir yekûn teşkil eden Rum, Ermeni, Yahudi gibi gayrimüslimler seyyahların gözünden ve dilinden anlatılıyor.


İpsiz Recep Emice
Arşiv belgeleri ışığında ve tanıkların anlatımıyla Milli Mücadele yıllarında sıra dışı bir kahramanın hikâyesi...


Hatıralar
On yedi yıl süren yoğun memurluk hayatından sonra ilmî meşguliyete ve hocalığa ağırlık veren Mehmet Ali Ayni, geride eser bırakmaya büyük önem göstermiştir.


Yaralı Payitaht İstanbul'un İşgali
Mondros Mütarekesi ile birlikte olağanüstü bir durumun içine sürüklenen Osmanlı Devleti, varlığını en çok hissettirebildiği payitahtında bile içinden çıkamayacağı problemlerle baş başa kalmıştır.


Bulgarlar ve Ermeniler Arasında Amerikan Misyonerleri
İngiliz misyon örgütleri ile işbirliği içinde ve İngiliz ve Amerikan diplomatlarının korumasında yürütülen Amerikan misyoner faaliyetlerinin 1840'lı yıllardan sonra Bulgarlar ve Ermeniler arasında yoğunluk kazandığı görülmüştür.


Pazarlık
1890'lı yıllarda Yahudiler, Rusya başta olmak üzere Romanya ve Yunanistan'da uğradıkları baskılar yüzünden bu ülkeleri terk etmek zorunda kaldılar. Sığındıkları ilk ülke ise Osmanlı Devleti oldu.


Paul Cambom'un İstanbul Büyükelçiliği ve Ermeni Meselesi
Fransa, başta Suriye olmak üzere, Güneydoğu Anadolu ve Çukurova gibi Osmanlı topraklarındaki ekonomik ve stratejik çıkarlarını korumak amacıyla Katolikliğe meyilli Ermenileri daima desteklemiş ve en küçük bir problemde Osmanlı Devleti'ne onlar adına müdahalelerde bulunmuştur.


Osmanlı'nın Gayrimüslim Tarihinden Notlar
Fatih Sultan Mehmed'in, İstanbul'u fethinden sonra "Millet Sistemi" adıyla teşkilatlandırdığı Osmanlı gayrimüslimleri 1839 Tanzimat Fermanı'na kadar birçok alanda Müslümanlardan ayrıldılar.


Selanik ve İstanbul'da Yahudi Bankerler
Osmanlı Devleti içinde 16. yüzyıldan itibaren büyük bir güç oluşturmuş olan sarraf-Yahudi profili 19. yüzyılı büyük kayıplarla karşılamıştır. Sarraflıktan bankerliğe geçiş süreci içinde Yahudi sarraflar bir taraftan iflasın eşiğine gelirken, diğer taraftan da devlet tarafından tasfiye edilmek suretiyle Osmanlı ekonomisi içindeki aktif rollerini büyük ölçüde kaybetmişler, 19. yüzyıldan itibaren yerlerini Rum ve Ermeni bankerlere kaptırmışlardır.


Set Hediyesi:

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi 5 Cilt (Ciltli) 1300-1912
Kuruluştan 1912'ye Kadar Osmanlı Tarihi

En Büyük Üç Osmanlı Tarihi'nden Biri Olan Jorga Tarihi 96 Yıl Sonra Türkçe Olarak Karşınızda!...


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.