Hal ve Zaman Mektupları Vatan Dersleri

Yazar
İbrahim Yıldırım
Yayınevi
Turkuvaz Kitap
Dil
Türkçe
Sayfa s.
404

İbrahim Yıldırım'ın yeni romanı Köy Enstitüleri'ni anlatıyor

Bir Cinayetin Ekonomisi, Kuşevi'nin Efendisi, Yaralı Kalmak, Bıçkın ve Orta Halli ve Hassas Ruhlar Şikayetçi Aşklar adlı kitaplarının yanı sıra çeşitli edebiyat dergilerde yayınlanan deneme ve öykülerinden tanıdığımız İbrahim Yıldırım'ın son romanı Hal ve Zaman Mektupları - Vatan Dersleri - Merkez Kitaplar'da

Hal ve Zaman Mektupları, Pamukpınar Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Galip Işık'ın anıları ve Köy Enstitüleri hakkında bir araştırma yapan yazar Neşet İlhan'ın yaşantısı çevresinde şekilleniyor. Neşet İlhan, 1970 yılında yayınevinde çalışan eşinin desteğiyle, Köy Enstitüleri hakkında hazırlanacak bir kitabı derlemek üzere yayınevi sahibinden teklif alır. Ancak kaynak sıkıntısı yaşar, tüm anlatılar birbirini yineler. Yararlandığı belgelerin en özgünü ise Galip Işık adlı Türkçe öğretmeninin Köy Enstitüsü anılarını içeren ve sadece iki günde yazılmış olan gizemli defterdir. Işık, defterde Köy Enstitüleri'ni anlatmanın dışında Anadolu ve Türkiye tarihinin önemli dönemlerine de tanıklık etmektedir. Neşet İlhan bazı olayları anlayabilmek için defterin yazarı Galip Işık'la görüşmek ister, ancak onun çevresindeki sır perdesini aralaması o kadar da kolay olmayacaktır. Bu kitap projesi, kendisine 'ısmarlandığı' şekliyle tamamlanmış gibi görünse de, Neşet İlhan'ın kafasındaki haline asla ulaşamayacak, onun hayatının merkezi haline gelecek ve 'normal' yaşamın dışına ittiği yazarını bir ömür boyu izleyecektir.

Hal ve Zaman Mektupları -Vatan Dersleri-'nde İbrahim Yıldırım 1914-20 arasından 50'lere, 70'lere ve 90'ların Türkiye'sine uzanan olay kesitlerini ustaca kurguluyor. Yarım kalmış aydınların hüzünlü trajedisini farklı tarih kesitlerini birleştirerek dokuyan yazar, okurlarını -yine- eşsiz bir okuma deneyimine davet ediyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Türk romanının yenilikçi adı İbrahim Yıldırım'ın yap-boz parçaları gibi kurguladığı yeni romanı Hal ve Zaman Mektupları - Vatan Dersleri'nde, 'yarım kalmış aydınlar'ın hüzünlü öyküsü var. 1914-1920 arası Anadolu'da yaşananlardan Köy Enstitüleri'ndeki çocuk ölümlerine, kolera ve yangın yılları olarak anılan 1970'ler İstanbul'undan Cağaloğlu'ndaki yayın dünyasının içyüzüne 50 yıllık bir Türkiye profili ve 'aydın' trajedisi. Türk romanında yepyeni bir dil oluşturan, alışılmamış bir kurgu yaratan İbrahim Yıldırım, mektuplar, anılar, dosyalar aracılığıyla bir yazarın bir başka yazarın izini sürmesini, polisiye ve politik bir gerilim tadında okuturken Hal ve Zaman Mektupları - Vatan Dersleri, edebiyatımıza bir 'roman dersi' veriyor.
(Arka Kapak)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.