Eğitim Ekonomisi ve Planlaması
- Yazar
- Erdal Gümüş, Mehmet Şişman
- Yayınevi
- Pegem A Yayıncılık
- Dil
- Türkçe
- Sayfa s.
- 214
"Eğitim, çeşitli yönlerden ele alınarak analiz edilebilen bir kavram olup bu kitapta eğitimle ekonomi ve planlama kavramları arasındaki ilişkiler inceleme konusu yapılmıştır. Kitapta eğitim hizmetlerinin üretimiyle eğitimin çıktılarına, daha çok ekonomik açıdan yaklaşılmıştır. Böylece bir ekonomideki eğitim hizmetleri, yatırım, üretim ve tüketim özellikleri açısından ele alınarak bunların söz konusu ekonomideki fiziki ve beşeri sermaye birikimindeki rolü, ekonomik büyüme ve kalkınmaya etkileri analiz edilmiştir.
Bir toplumda eğitim talep eden her birey, aldığı eğitimle kendi beşeri sermayesini artırmak için yatırım yapmış olur. Bu yatırım, aynı zamanda ekonominin üretim kapasitesini artırıcı bir etki de meydana getirir. Dolayısıyla bir toplumda insanların eğitimi, o toplumda ekonominin büyüme potansiyelini, ücret düzeyini, işsizlik oranını belirlerken aynı zamanda sosyal barışa da katkı sağlar. Bu nedenle bir ülkede gerekli eğitim yatırımlarının yapılması, bütün vatandaşlara yüksek kalitede nitelikli eğitim hizmetlerinin ve öğrenme fırsatlarının sunulması, eğitimle sosyal hareketliliğin ve sosyal adaletin sağlanması, son derece önemli konulardır. Eğitim ekonomisi, ülkemizde iki disiplinin kesişme noktasında yer alır. Bir taraftan bu konu eğitim fakültelerinde eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi anabilim dalı kapsamında bir çalışma alanı ve ders olarak yer alırken diğer taraftan da iktisat bölümlerinde bir araştırma konusu ve çoğunlukla da seçmeli bir ders olarak yer almaktadır. Ayrıca maliye bölümü programlarında kamu ekonomisi içinde eğitim ekonomisine de yer verilmektedir. Disiplinlerarası bir araştırma konusu olmasından dolayı eğitim ekonomisi ve planlaması çalışmaları, yeterli düzeyde bir ilgi görmemiştir. Bu alanda yazılan Türkçe kitap, araştırma ve makalelerin sayısı da oldukça sınırlı kalmış olup elinizdeki kitap bu ihtiyacı kısmen karşılamak amacıyla yeni bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır.
Planlama, Türkçe bir sözcük olmamakla birlikte gündelik yaşamda olduğu kadar bireysel, kurumsal ve örgütsel yaşamda sıklıkla kullanılan bir sözcüktür. Son on yıllarda özel sektörde olduğu kadar kamu sektörü, kamu yönetimi, eğitim ve okul yönetimi alanlarında da bu kavram stratejik planlama biçiminde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Gündelik yaşamımızda bazı işlerimizi planlama ihtiyacı duyduğumuz gibi ülkeler ve işletmeler de gelecekle ilgili bazı planlamalar yapma ihtiyacı duyar ve bağlı olarak planlar yaparlar. Bu planlama konularından biri de hiç kuşkusuz eğitimdir."
(Tanıtım Bülteninden)