Calvin'e Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce
- Orjinal adı
- Castellio gegen Calvin oder Elin Gewissen gegen die Gewalt
- Yazar
- Stefan Zweig
- Çeviri
- Seyla Kaya
- Yayınevi
- Chiviyazıları Yayınevi
- Dil
- Türkçe
- Sayfa s.
- 238
"Çarmıha gerilmiş ilahi adalet ayaklanacak ve sen Calvin, hak ettiğini bulacaksın."
"Sevgili Zweig, uzun zamandır gerek konu, gerekse konunun ele alınışı itibariyle Castellio kadar hararetle ve heyecanla okuduğum kitap olmadı. Bu bir sansasyon , çok heyecanlı, günün bütün nefreti ve sempatisini tarihsel bir olay üzerinde toplayarak çok şey öğretiyor: Son derece umutsuz, aynı zamanda umut dolu. Castellio'yu tanımıyordum, tanıştığım için gerçekten sevinçliyim ve geçmiş zamanda yeni bir dostluk ilişkisi kurdum. Bunu kitabınıza, bunu size borçuyum."
Thomas Mann
1936 mayısında "Cavin'e Karşı Castellio" yayınlandığı zaman büyük sansasyon yaratmıştı. Zweig, adı azize çıkmış Calvin'in uygulamalarından yola çıkarak, zorbalığı, terörü ve köleciliği yargılıyor; Castellio'nun kişiliğinde özgür düşünceyi ve vicdanı insanlığın büyük değerleri olarak selamlıyordu. Böylece Zweig, 1934 yılında yayınlanan "Rotterdam'lı Erasmus'un Zaferi ve Trajedisi" adlı eserinde başlattığı, tarihsel olaylardan yola çıkarak, yaşanılan dönem üzerine düşündürme çabalarını bir adım daha ileri götürmüştü. Henüz savaşın patlak vermediği, fakat barışın da sözkonusu olmadığı bir ortamda, insanları yükselen faşist tehlikeye karşı uyarmaya çalışıyordu. Yarattığı büyük tartışmalara rağmen Zweig, kendisini ve kahramanını sonuna kadar savundu. Castellio'yu edebiyat serüveninin bir dönüm noktası olarak kabul etti.
"Kısacası iyi bir iş uğruna bazen hakaretleri de göze almalı insan. Eğer kitap, bu hayranlık uyandıran adama (Castellio) yeniden hayat verebildiyse, ben birkaç kızılcık sopasına razıyım."
(Arka Kapak)