Korsan kitap nedir? Kitapların korsan yayın olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Sevgili Ukitap üyeleri;
Bildiğiniz üzere Ukitap.com'da sadece orjinal kitapların takas ve alışverişinin yapılmasına izin vermekteyiz. Bu sebeple orjinal olmayan, "Korsan Kitap" olarak ifade ettiğimiz yayınlar hakkında sizleri bilgilendirmek ve sizlerin bilgilerinden faydalanmak istiyoruz.
Korsan kitap, sahibinden ve basım haklarını devrettiği yayınevinden izinsiz olarak çoğaltılan kitaplara verilen addır. Bu tür kitaplar genellikle yol kenarlarındaki tezgah vb. sergilerde karşımıza çıkar, fiyatları oldukça ucuzdur. Orjinal kitap almak için bildiğiniz, güvenilir kitapçılar ve internet sitelerinden alışveriş yapmak önemlidir.
Peki zaman içinde kütüphanemize giren kitapların orjinal olup olmadığını nasıl anlayabiliriz. İşte birkaç önemli nokta...
Korsan kitaplarda;
- Genellikle bandrol bulunmaz, bandrol varsa sahte olup olmadığını kitap basım yılı ile bandrol üzerindeki tarihi karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz.
- Kapak kartonu genellikle ince, kapak baskısı kalitesizdir.
- Kağıt kalitesiz, sayfa baskıları kötüdür, silik sayfalar bulunabilir.
- Korsan kitaplarda basım ve kesim hataları görülebilir.
Ülkemizde yirmi yıldan fazla süredir kitaplarda bandrol kullanılmaktadır, ancak 1 Nisan 1999'dan sonra zorunlu hale gelmiştir. Eğer elinizdeki kitap Nisan 1999 öncesinde basıldıysa, orjinal olsa da bandrol bulunmayabilir.
Burada eksik kalan veya sizin tecrübe ettiğiniz deneyimler varsa konu altına ekleyebilirsiniz.
Çok doğru bir konuya değinmişsiniz..Bende bir kitap okuru olarak asla korsan kitap okumam ve okutmam da..Ben kitaplarımı yayınevlerinden aldığım için korsan olması imkansız...
korsan kitaba eski tarihli bandrol basıyorlar.
ben en son bir kitapçıda buna şahit oldum.
* Tabi her kitabın bandrol taşıma zorunluluğu da yok bakın yönetmelik şöyle diyor:
“Bandrolsüz piyasaya sürülen yayınların birinci sayfasında veya arka kapağında 14 puntodan küçük olmamak kaydıyla, ‘Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5'inci maddesinin ikinci fıkrası e bendi çerçevesinde bandrol taşıması zorunlu değildir’ ibaresinin bulundurulması zorunludur.” yazısı da olabiliyor.
* Her kitabın korsanı da olmaz popüler kitapların korsanı olur genellikle bazıları her eline aldığı baskısı, kağıdı kötü kitaba korsan kitap diyor...
kitaplar bandrolsüzse zaten dediğiniz gibi iç sayfa da uyarı olur.
ama hem uyarısız hem bandrolsüz kitaplar da var ki bunlar zaten korsan kitap.
ben masal kitapların da gördüm sadece bandrol olmak zorunda değil ibaresini.
başka hangilerinde var?
arkadaşlar sadece burada değil büyük kitapçılar dışında dışarıdan bir kitapçıdan alırken de herşeyini kontrol edin orjinal diye yutturmaya çalışılıyor.
İstediğiniz her kitabı bandrolsüz bastırabilirsiniz daha önce belirttiğim yazı kapağında bulunmak şartı ile...
Tüm üyelerimize hatırlatmak amacıyla ; güncel :)
Bence ayırt edilmeleri mümkün değil. Örnek vereyim; stephen king mahşer'i okuyorum. Kapağı okadar ince ki sayfa gibi. Ve kalitesiz müthiş dikkat göstermeme rağmen kapak ve kaplaması kendiliğinden ikiye ayrılmaya başladı.
Ayrıca bandrol'ü taklit eden elbette tarihini düşünür. Ve sahte paraların üzerine hologramlarını da koyduklarını düşünürsek pek ayırt edici gibi görünmüyor
eski kitaplar bandrolsüz de olabiliyor.
kapagı ince kitaplar korsan kısmına katılmıyorum. kapagı ince, hatta bayagı ince olan kitaplarım var ve orjinaller.
her baskı hatası, silik yazı, sayfalarda sorun olan kitaplar korsan diye bir şey yok. çok kez başıma geldi benim azından. orjinal oldugu halde sayfa düzeninde problem vardı.
orjinal kitapla korsan arasındaki en büyük fark ise fiyat farkı tabi ki. yalnız bu sitede tuhaf bir durum var. korsan kitapları 6 tl üstü fiyatlara satan var, çok garip :)) isterse 700 sayfa olsun korsan kitap 6 tl den fazla degil çünkü.
yüzüklerin efendisi tek cilt korsanı 6 liraya satan varsa ben aliyim :)
bir zamanlar epeyce korsan kitap aldığım için şunları söylemek istiyorum. birincisi korsan kitaplara sahte bandrol basabiliyorlar yani her bandrollüyü dedemiz sanmayalım. ikincisi gerçekten çok kaliteli korsan basım yapan yerler var ki küçük detaylar hariç birebir aynı. son olarak fiyatlarına gelince korsan satışta genellikle tutturabildiklerine istediği fiyata satıyorlar. aynı durum burada da geçerli. misal ben tutunamayanları 5 liraya aldım arkadaşım 11 lira verip almıştı zamanında. ki bendekinin basımı çok daha iyiydi.
sözün özü; korsanda belli, kesin standartlar yoktur.
Bandrol meselesi son yıllarda netlik kazandı. Ben 1 Nisan 1999'dan sonra çıkmış olmasına rağmen bandrolsüz çok kitap aldım ve bandrol yerine basılması gereken uyarıya da rastlamadım.
Korsan kitaplar son zamanlarda çok kaliteli olmaya başladı. Benim dikkatimi çeken hususlar ise -ki bunlar genelde kapaktadır- şöyle:
1: Korsan kitap kapaklarında orijinalde yer alan kabartmalar, yaldızlar genelde olmuyor.
2: Kitabın orijinal kapağı 2 katlıysa (iç tarafta genelde ayrılabilir ayraç falan olur) içerideki kat olmuyor.
3: Uzunluğu 21 veya 23 cm olan kitapların korsanı daha kısa olabiliyor.
Bilmediğiniz yerden kitap almayın. Sokak satıcılarından kitap almayın. Çok yeni olan kitpaları ikinci elcilerden almayın. Alırsanız da dikkat edin, inceleyin. Önceden sıfırını görün sonra alın.
Aklıma gelen ilk tedbirler bunlar.
Sanırım korsanı ayırt edebilmek için satın alacağınız kitabın yayınevinin diğer kitaplarını da, yani baskı kalitesini, yazım düzenini vesair iyi bilmeniz gerekiyor. En iyi ama yine de yetersiz çözüm bu olabilir.
Birkaç hafta önce Ankara'daydım, hemen her sahafta bol bol korsan kitap gördüm, çoğu da kitaplar için orijinal dedi. Standart sahte bandrollerin basıldığı kitaplar bunlar. Bir de bandrol konusu da sıkıntılı ve garantili bir yöntem değil. Bandrol, herkesin dediği gibi sahtesi kolaylıkla yapılan ve kitabın üzerine yapıştırılan bir şey oldu artık. Bir de sahaflar denetime gelen polise laf anlatamadıkları için dükkanlarındaki hemen her kitaba bandrol basıyor, bandrolsüzleri de (ben kasım 1999'dan itibaren zorunlu oldu diye biliyorum- bu tarihten önceki kitapları) depoda tutuyor risk almamak için.
Pulstar çok iyi bir detayı söylemiş; gofreler, varaklar, çift kat kapaklar korsan kitapçıların genelde yapmadığı şeyler, ama nadir de olsa yapanı da var. Orijinaliyle aynı matbaada, aynı anda, parasını aynı yayınevinin ödeyerek bastırdığı korsan kitapların da bulunduğu, yani bu işin bazı yayınevlerince de yapıldığı düşünüldüğünde, ayırt etmek çok zor. Çeviri, telif, bandrol masraflarını azaltmak için bu yola giden bir solu yayınevi var; isim vermeyelim ama kısa bir araştırma isimleri bulmanızı sağlar zaten.
Çok iyi bilinen bazı kitabevi zincirlerinde de korsan kitaba çokça rastladığı söyleyen arkadaşlarım da oldu; ben oralardan kitap almadığım için kendim deneyimlemedim.
En iyisi, aradığınız yabancı yazarlara ait kitapların eski basımı varsa (ben özellikle farklı yayınevleri basmışsa çevirmenine göre alırım) onu gidip sahaftan almak. Zira korsan meselesi memlekette 1990 sonlarında ayyuka çıktı. Türk yazarlar için de yine yayınevi seçimi önemli ama ayrıntı'nın, metis'in, iletişim'in dahi korsanlarını gördüm.
Bir de bana kalırsa kitabın bu kadar pahalı olduğu ve gelirlerin hiçbir şekilde adil paylaştırılmadığı (editör, çevirmen, redaktör, mizanpaj vs.) bu memlekette korsana bu kadar karşı olunup olunmaması gerekliliği de tartışılmalı elbet. Sonuçta korsan alınca kime, almayınca kime para kazandırıyoruz sorusu önemli. Aslen en güzeli güzel korsanlık yapıp kitapları e-kitap haline getirip paylaşıma açmaktır ama...
zehir zakkum gibi gösteriyorsunuz korsanı yav ben alırım korsan orjinalde alırım aradığım hangisini bulursam onu alırım kaliteoli olur korsan olsada korsanı büyütmeyin bukadar:)
Korsanın parası genel olarak terör örgütüne gidiyor.
Burada başka bir konu tabi ama yayıncıların kitapları pahalı satması ayrı bir sorun. Geçen Tüyapta birinci elden satıcıların(yayın evlerinin) internetten satıcılarından daha pahalı sattığını gördüm. Bu çok büyük ayıp birinci el satıcı seni kazıklamaya çalışıyor fuar ayağına.
Korsan kitap alırsak bize zararları genel olarak. Vergi alınmıyor, parasının nereye gitti bilinmiyor, okuma oranlarını düşürüyor, bir kitabın tekrar basılmasını engelliyor, kitap fiyatlarının düşmesini engelliyor.
Bence korsan meselesi aslında, "almayın, aldırmayın" denilerek çözülecek bir mesele değil.
Bir kere kitaplar ciddi pahalı. Kimse vergi demesin. Kitabın KDV'si %8'dir. Hatta %18'di sonradan %8'e düşürüldü. Gelişmiş ülkelerde böyle bir ayırım yoktur. Buna rağmen kitaplar yine pahalı.
Ayrıca buraqesen'in dediği gibi kime kazandırıyoruz durumu var.
Tamam, Türk yazarlara sahip çıkmak adına onların korsanını almayalım. Ancak çıktığı gün milyonlarca satan yabancı yazarların kitapları çok pahalıya satılıyor ve bunların çoğunluğu normal bir okuyucunun en fazla 3 günde yiyip bitireceği ve 1 hafta sonra da hiçbir iz bırakmadan aklından uçup gidecek kitaplardır.
Bir de yazarı artık hayatta olmayan kitaplar var. Bunu aldığım zaman kime kazandırdığım muallakta kalıyor.
Ayrıca ben hepsi olmasa bile özellikle ciddi kalitede basılmış korsanların ardında yayınevlerinin ve/veya kitabı basan matbaaların olduğunu düşünmekteyim.
Ben kaliteli korsan bulursam alırım. Limitim de 7-8 TL'dir; tabii orijinal fiyatına bakarım. Orijinalini 11-12 TL'ye alacağım kitabın korsanına 7-8 TL vermek istemem.
Orijinal kitabı da en ucuza nereden bulursam oradan alırım. Liste fiyatından kolay kolay almam.
8 osman aysu kitapını 80 dedi orjinalciler nadire bakmadan karar vermemeli. 180 kitap yudu nadir 80 dedi ): kargoda cabası 1 ay falan sonra aalacam onu:)
Romanlar konusunda haklısınız halen 20-30 TL arasında seyrediyor. Ama ben şunu hatırlıyorum kitaplar bir zamanlar hangisi olursa olsun çok pahalıydı. Şimdi en azından bazı kitaplar baya fiyatları azaldı. 10TL bir araştırma-fikir kitabı alabiliyorsunuz.
Roman konusunda ben şöyle bir çözüm getirdim kendimce ya arkadaşlardan ödünç alıyorum yada kütüphaneden alıyorum. Belki takas yöntemi de uygulanabilir. Son seçeneği daha denemedim. Etrafınızda arkadaşınız varsa ortak alınabilir. Çözüm çok yani bir iki günde okuyacağınız sonrada yüzüne bakmayacağınız kitaplara bence de 20-30 TL para vermek mantıksız.
Fakat arkadaşlar bizler kendimizi kitap okuyan olarak nitelendirdiğimiz halde korsanı desteklersek olmaz. Korsan konusuna aslında kesin devlet el atmalı ama ne yazık ki yapmıyor.
Korsanı desteklemeyelim en önemlisi parasının nereye gittiği belli değil.